2024

Workshops 2024

JANUARI

Beroepskeuzevoorlichting: studeren en werken in de zorg

Leerlingen uit de 2e klas van het VSBO Marnix College op Rio Canario kregen op 9 januari een workshop over werken in de (thuis)zorg. Twee verpleegkundigen vertelden enthousiast over hun werk bij Stichting Thuiszorg Banda ‘Bou en deelden hun passie voor de zorg.

De leerlingen mochten zelf oefenen met bloed prikken, benen zwachtelen en bloeddruk meten.
Spannend en leuk!

Wil jij meer weten over werken in de zorg?

Lees dan onze Stories waarin Caribische zorgprofessionals vertellen over hun studiekeuze en hun beroep.


2023

Workshops 2023

NOVEMBER/DECEMBER

Workshops ‘Building Resilience’ op St. Eustatius

Zo’n 40 middelbare scholieren van de Gwendoline van Putten school deden mee aan het programma ‘Building Resilience’. Er waren workshops over mental health, weerbaarheid en het opbouwen van een studie/werkend leven in het buitenland.

Het programma richt zich speciaal op jongeren op Statia en is ontwikkeld door een young professional die teruggekeerd is naar haar geboorte-eiland.

 

Meer weten?

Lees hier meer over deze interessante workshops!

DECEMBER

NOVEMBER

NOVEMBER

Webinar Colegio EPI over vervolgstudies in de zorg

Een groot aantal verpleegkunde-studenten van het Colegio EPI in Aruba (MBO) volgden op 23 november een webinar over vervolgstudies in de zorg in Nederland. Via Zoom spraken ze met Caribische zorgprofessionals die al in Nederland studeren of werken.

De zorgprofessionals vertelden over zichzelf, hun studietraject en wat ze zo mooi vinden aan hun vak:

  • Kimberly van der Roest, specialistisch verpleegkundige: “De nachtdiensten zijn best zwaar, maar je krijgt er ook veel voor terug!”
  • Luis Baptist, interventie verpleegkundige: “Volg je eigen route, dat heb ik ook gedaan.”
  • Sarah-Ann Maartense, verpleegkundige maag, darm & long chirurgie: “In een goed team kun je op elkaar bouwen.”
  • Megan Rannou, 2e jaars HBO voeding en diëtetiek: “Met mijn studie kun je veel kanten op.”

OKTOBER

OKTOBER

Beroepenmarkt op het Colegio Arubano

Op 19 oktober bezochten 500 leerlingen van HAVO 4 en 5 en VWO 4, 5 en 6 van Colegio Arubano de Beroepenmarkt.

Ook de zorgberoepen kregen aandacht; o.a. een ANIOS huisarts/geneeskunde en tandarts gaven voorlichting over hun vak.

APRIL

Voorlichtingssessie op het VSBO Marnix College

Leerlingen uit de 2e klas van het VSCO Marnix College op Rio Canario hebben op 4 april voorlichting gekregen over werken in de zorg. Twee medewerkers van Stichting Wit Gele Kruis (WGK) vertelden enthousiast over hun beroep en werk als Hoofd Maatschappelijke Zorg en Unitleider Wijkzorg bij het WGK.

Meer weten over werken in de zorg?

Hou dan onze Stories in de gaten!

Studiekeuzevoorlichting op het Colegio Arubano

Ruim 300 eindexamenleerlingen van het Colegio Arubano volgden op 4 en 5 april de workshop ‘Studiekeuzevoorlichting’ op hun school. De voorlichting werd gegeven door oud-scholieren die al in Nederland studeren. Zij vertelden niet alleen over hun studies, maar ook over verstandig omgaan met je mental health en je budget.

Zo gaf Nanine Ponson – studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Hogeschool Leiden en een master aan de VU in Amsterdam – als tip mee: “Pas op jezelf, vooral als het gaat om jouw mentale gezondheid. Also, have fun!”

Meer lezen over deze workshop? Lees dit artikel van het Antilliaans Dagblad.

Maart

Beroepskeuzevoorlichting door pyscholoog Irodice Cijntje-Copra

Op 2 maart 2023 volgden 32 leerlingen van het Radulphus College Curaçao (3e klas HAVO en VWO) een leuke en interessante workshop Beroepskeuze van psycholoog Irodice Cijntje-Copra.

Irodice werkt als klinisch psycholoog en relatietherapeut op Curaçao. Haar presentatie ging o.a. over wat haar beroep inhoudt en hoe je psycholoog kunt worden. Wat is er zo mooi aan haar vak? Hoe kun je mensen supporten die ergens tegenaan lopen?

Wat vonden de leerlingen van de workshop?

71% van de aanwezige leerlingen vond de workshop van Irodice Cijntje-Copra goed. Er was ruim voldoende gelegenheid om vragen te stellen en om te discussiëren.

Meer weten?

Wil jij meer weten over de studie psychologie en waar je het in Nederland kunt studeren? Kijk dan snel op onze WO-routekaart!

Februari

Speeddates Beroepskeuze op het Maria Immaculata Lyceum (MIL)

Op speeddate met een (zorg)professional? Dat kon op 15/16 februari 2023 op het MIL. De derdeklassers HAVO en VWO schoven aan bij verschillende professionals die over hun beroep kwamen vertellen. Zo ook een pedagoog en een medisch/forensisch analist die in de zorgsector werken.

De leerlingen zaten vol vragen: wat houdt hun beroep in? Wat moet je ervoor kunnen? Met welk vakkenpakket kun je een studie in de zorg gaan doen?

Wat vonden de leerlingen ervan?

72% van de aanwezige leerlingen gaf op het enquêteformulier aan dat ze de Beroepen Speeddates leuk vonden. Graag vaker!

Wil je meer weten over studies in de zorg? Check dan onze routekaarten!


2022

Workshops 2022

Voorlichting KNO-arts Remi Schoop

Op 30 november 2022 volgden leerlingen uit HAVO 5 en VWO 6 van het Radulphus College Curaçao een interessante presentatie van KNO-arts Remi Schoop. Voor hem was het een thuiswedstrijd; het Radulphus is zijn oude middelbare school.

Remi Schoop werkt al jaren als keel-neus en oorarts in Nederland. Zijn presentatie ging over het studieleven als Curaçaose Geneeskundestudent in Leiden, het maken van nieuwe vrienden in Nederland en over de lange weg naar de specialisatie KNO-arts. Natuurlijk ging het ook over zijn mooie vak en wat hij dagelijks meemaakt in zijn praktijk in het Alrijne Ziekenhuis.

De 25 leerlingen die aanwezig waren bij de presentatie luisterden geboeid en stelden volop vragen. De evaluatie enquête werd door 13 leerlingen ingevuld en 92% van hen vond de workshop goed.

Ben je benieuwd wat een KNO-arts doet? Lees het hier.


2021

Workshops 2021

Professionals

Radiotherapeutisch laborant Jonathan Leocadia en collega Timothy Mourillon verzorgden de workshop namens het Curaçao Medical Center (CMC). Zij legden uit wat hun vak inhoudt en hoe hun werkdagen eruitzien. Collega en IC-verpleegkundige Christopher Willems gaf een presentatie. Senior analiste Jurnille d’Arnault-Carlo en haar collega’s Zenaida Caldera (medisch analist) en Lars Althaus, (forensisch patholoog) van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) vertelden wat het betekent om in een medisch laboratorium te werken.

Ook op het Maria Immaculata Lyceum (MIL) waren de ruim 20 leerlingen enthousiast over de workshop. De eerste workshop van het Curaçao Medical Center werd gegeven door Migalda Rosalia, neonatologie verpleegkunde en door Ange-Marie Mercera, verpleegkundige Obstetrie & Gynaecologie.
Namens het Analytisch Diagnostisch Laboratorium (ADC) waren dat analiste Jurnille d-Arnault-Carlo en haar collega Nasser Ajubi, klinisch chemicus. Dr. Nasser Ajubi gaf uitleg over zijn studie en werktaken bij het ADC.
“There’s never a dull moment; geen enkele dag is hetzelfde en dit maakt mijn baan interessant.” Hij sloot zijn workshop af met de kreet “We need you!”.
Hij legde uit dat er op Curaçao een dringende behoefte is aan laboratorium specialisten, en zeker klinisch chemici.
De voertaal was op verzoek van de leerlingen Papiaments.
De leerlingen vonden het leuk en ook een beetje spannend om bloed te laten prikken. De microscoop was weer populair, net als bij de workshops op het Radulphus College.

In de enquête achteraf gaven de leerlingen aan zéér tevreden te zijn. Ze zouden graag meer workshops willen, onder meer over pathologie, psychologie, biochemie, neurochirurgie, oncologie, radiologie en seksuele voorlichting.

De scholieren leerden wat een bloeddruk meting is. Wat is gemiddeld voor een onderdruk en een bovendruk? Enthousiast gingen ze aan de slag. Eerst klassikaal de bloeddruk meten van een van de docerende zorgprofessionals. Daarna, het leukste natuurlijk, elkaars bloeddruk meten. Het leidde tot grote hilariteit! Uit de enquête bleek grote tevredenheid over de workshop. Leerlingen gaven suggesties voor een vervolg; bijvoorbeeld informatie over het vak psycholoog of psychiater. “Wat fijn dat we deze workshops kunnen geven.” stelde radiodiagnostisch laborant Timothy Mourillon van het CMC achteraf vast.

De leerlingen waren enthousiast over de workshop. Ruim 80% beoordeelde de workshop als ‘goed’. Tijdens het advies ‘never give up’ van radiotherapeutisch laborant Jonathan Leocadia is het muisstil in klas. “Als je gaat studeren, ga dan ook echt studeren!” moedigde hij de jongeren aan. En als uitsmijter: “Money isn’t everything.”

Vervolg

Na de eerste succesvolle sessies op het MIL en het Radulphus College zijn er inmiddels meer middelbare en SBO scholen op Curaçao aangesloten. Zo zijn er plannen voor workshops op Eligia Martier SBO en op de scholen van het VPCO. In overleg met het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komen in de toekomst ook scholieren op Aruba, Bonaire en Sint Maarten aan de beurt.

Leerlingen

De professionals geven de workshops aan scholieren vanaf de derde klas van de middelbare school. Leerlingen die bezig (gaan) zijn met hun eindexamen en studiekeuze. Tijdens de eerste workshop – begin 2021 – op het Radulphus College was er veel belangstelling; ruim 60 leerlingen deden enthousiast mee. Als het aan hen ligt komen er meer workshops over werken in de zorg. Ze willen graag meer weten over verloskunde, psychiatrische verpleegkunde en forensische pathologie!

Interactie

De workshops hebben ook een interactief deel. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld ter plekke bloed laten prikken in de vingertop. Bij de laboranten mogen ze door een echte microscoop kijken.