‘Koester Caribisch jong talent!’

Interview met Melissa de Meza,
KNO-arts in opleiding

MelissadeMeza

De Arubaanse Melissa de Meza (33) is AIOS – arts in opleiding tot specialist – bij de afdeling KNO van het LUMC (Leiden University Medical Center). Zodra ze klaar is met haar opleiding – over 4,5 jaar – gaat ze met haar gezin terug naar Aruba. “Voor ons voelt Aruba als thuis, ook voor onze zoontjes die in Nederland geboren zijn.”

De jonge arts heeft een belangrijke boodschap voor de overheid en instanties op Aruba en de andere eilanden:

“Koester Caribisch jong talent en maak remigratie aantrekkelijker voor ze. Bijvoorbeeld door jongeren die in Nederland gestudeerd hebben voorrang te geven bij het invullen van vacatures en stageplekken.”

Lange adem

Toen Melissa als 18-jarige naar Nederland vertrok om Geneeskunde te studeren, stond al vast dat ze na haar studie terug zou gaan naar Aruba. Wanneer dat zou zijn was niet precies te voorspellen. Arts worden vergt een lange adem, zeker als je wilt specialiseren.

‘Mijn moeder is mijn grootste inspiratiebron’

Mee naar de praktijk

Melissa kreeg het vak vanuit huis mee; haar moeder werkte jarenlang als huisarts. Als klein meisje ging ze mee naar de praktijk en zo ontstond haar passie voor de medische wereld. Nog steeds is Melissa’s moeder haar grootste inspiratiebron.

Switch

Samen met haar eveneens Arubaanse vriend – inmiddels echtgenoot – begon Melissa aan de Geneeskunde opleiding. Zij deed haar bachelor in Groningen, hij in Maastricht. Dat betekende 5 uur reizen met de trein om elkaar te zien. De master volgden ze samen aan het Erasmus MC in Rotterdam. “Die switch gaf ons wat meer rust omdat de reistijd wegviel.”

‘Als net afgestudeerde arts word je in het diepe gegooid’

Drive

Haar innerlijke drive om arts te worden is enorm. Onmisbaar als je voor dit vak kiest. De opleiding is zwaar, de werkdruk hoog en de concurrentie pittig. Ook emoties tellen mee: “Ons werk gaat om mensenlevens, dat doet ook iets met jou. Als net afgestudeerde arts word je echt in het diepe gegooid. Daar word je heel snel volwassen van.”

‘Ik gun onze kinderen een jeugd op Aruba’

Promoveren

Melissa koos er bewust voor om na haar afstuderen brede ervaring op te doen als ANIOS – arts niet in opleiding tot specialist – bij verschillende afdelingen. Er kwam een promotieplek vrij, voor haar precies op het juiste moment. Een rustigere periode brak aan.

Gezin

Er ontstond ruimte voor de kinderwens van het jonge stel. De geboorte van hun twee zoontjes heeft de wens om terug te gaan versterkt: “We vinden het belangrijk om onze zoontjes de Arubaanse identiteit mee te geven. Thuis spreken we Papiaments en we gaan regelmatig op bezoek bij de familie.”

Liefde voor Aruba

De liefde voor haar eiland zit diep. Ze is blij dat ze straks als medisch specialist kan bijdragen aan de zorg voor de Arubaanse gemeenschap. Dit gevoel werd nog sterker tijdens haar coschap bij het Horacio Oduber Hospital: “Het was zo mooi om in mijn eigen taal met patiënten en collega’s te praten. Ik kan me daar nu al op verheugen.”

‘Het coschap op mijn eigen eiland was een reminder waarvoor ik de opleiding doe’

Meer weten over werken op Aruba?

Ben jij geneeskundestudent of (basis)arts met Arubaanse roots en heb je vragen voor Melissa? Stuur haar een DM via LinkedIn

Check hier voor vacatures of stageplekken bij het HOH.

Samenwerking LUMC en HOH

Op initiatief van Melissa is er een samenwerking tussen het LUMC en het Horacio Oduber Hospital (HOH) opgezet met als doel meer opleidingsplekken te realiseren voor Arubaanse (basis)artsen die terug willen keren naar hun eiland. Melissa gaat na haar opleiding werken als KNO-arts in het HOH.