Extra hulp

Bestuur en oprichters Medician: vlnr Damian Vieira Barreto, Chahid Koullali, Semih Ünal, Mohamed Badaou

Hulp bij selectieprocedures
Woon jij op een van de eilanden en wil je graag voor (tand)arts gaan studeren in Nederland? Ga dan snel naar de website van Medician. Zij weten alles over de (lastige) selectieprocedures voor de studies Geneeskunde en Tandheelkunde en kunnen je hierbij begeleiden.

Meer diversiteit
Medician wil graag meer diversiteit in de zorgberoepen. Net zoals in onze samenleving. Iedereen die arts of tandarts wil worden en daarvoor hard en lang wil studeren moet die kans krijgen.

Doelgroepen
De teams van Medician zetten zich in voor toekomstige studenten die geen medisch netwerk hebben en die vallen onder een van de volgende doelgroepen:

  • Eerste generatie studenten (studenten die als eerste van hun familie gaan studeren).
  • Studenten afkomstig van een familie met een laag inkomen/weinig vermogen.
  • Studenten met een migratieachtergrond.

Programma

Het programma dat Medician aanbiedt richt zich op de volgende opleidingen:

  • Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
  • Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Erasmus Universiteit Rotterdam en Radboud Universiteit Nijmegen.

Kijk voor meer informatie op de website of mail naar info@medician.nl


Tof op Instagram

Tof op Instagram

Dé online plek om een universiteit of hogeschool te leren kennen is Instagram. Hoe ziet het studentenleven in Nederland eruit? Wie worden je medestudenten? Wat biedt ‘jouw’ uni of hogeschool?

Wij selecteerden voor jou alvast de leukste, actiefste en tofste accounts. Have fun!


Toelatingseisen

Toelatingseisen

Heb je een opleiding gevonden waarbij je denkt: yes, dat zou ‘m kunnen zijn?

Gefeliciteerd, je bent weer een stapje verder gekomen in het studiekeuze traject.

Nu is het belangrijk om uit te zoeken wat de toelatingseisen van jouw studie zijn. Je kunt namelijk niet zomaar aan elke opleiding beginnen.

Om een opleiding aan een hogeschool te mogen volgen heb je minimaal een HAVO- of MBO-4 diploma nodig. Om toegelaten te worden op een universiteit moet je een VWO-diploma op zak hebben.

Profielen

Bij veel opleidingen kun je met elk profiel terecht. Maar niet bij allemaal, voor sommige opleidingen heb je een specifiek profiel nodig om toegelaten te worden.

Numerus fixus

Voor sommige opleidingen – waaronder Geneeskunde en Psychologie – geldt een numerus fixus. Dat betekent dat er een maximum aantal plekken beschikbaar zijn en je pas na een verplichte selectieprocedure kans maakt op toelating. Hou daar rekening mee bij je studiekeuze.

Aanmelddatum

Voor de numerus fixus opleidingen: aanmelden voor 15 januari.

Voor de overige opleidingen: aanmelden voor 1 mei.

Zorg dat je je ruim op tijd aanmeld voor je opleiding! Wacht niet tot het allerlaatste moment want er moeten vooraf een aantal praktische zaken geregeld worden.

Op https://www.studiekeuze123.nl/checklist-studia-na-hulanda staat een handige checklist waarin je uitgebreide informatie en stappenplannen kunt vinden.


Collegezaal Warren

Online Proefstuderen

Online proefstuderen

Bij sommige universiteiten en hogescholen in Nederland kun je een online proefstudeer programma volgen om meer te weten te komen over een bepaalde studie.

Het verschilt per studie hoe online proefstuderen eruitziet. Je kunt bijvoorbeeld online (mini)colleges volgen, proefopdrachten maken, chatten met studenten en docenten of een sneak preview van een studieweek bekijken.

Deze universiteiten en hogescholen bieden online proefstuderen aan. Klik op de links voor de mogelijkheden:


Online Ontdekken

Online ontdekken

Veel universiteiten en hogescholen in Nederland organiseren activiteiten waar je als aankomend student informatie over het studieaanbod kunt krijgen en – misschien nog wel belangrijker – alvast een beetje de sfeer kunt proeven.

Door de afstand tussen de Caribische eilanden en Nederland is het voor jou natuurlijk lastig om naar open dagen of naar een studiekeuzebeurs te gaan. Gelukkig valt er online ook genoeg te ontdekken. Maak daar gebruik van!

Wij zetten alvast de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rijtje.

Websites checken

studiekeuze123.nl

studiekeuzelab.nl

Bekijk zo veel mogelijk websites. Als je nog niet weet welke studie je wilt gaan doen, kun je het beste beginnen bij studiekeuze websites zoals https://www.studiekeuze123.nl/ en https://www.studiekeuzelab.nl/. Op beide sites staat een heel handig stappenplan dat richting geeft. Studiekeuze123.nl heeft een aparte pagina voor Caribische jongeren : https://www.studiekeuze123.nl/studia-na-hulanda-studying-in-holland.

Misschien heb je al een studie in gedachten maar weet je niet waar je wilt gaan studeren. Kijk dan op de websites van de universiteiten of hogescholen die jouw studie aanbieden en zoek uit wat jou aanspreekt. Vaak geven de filmpjes waarin studenten over hun studie(leven) vertellen een goed beeld.