Toelatingseisen

Heb je een opleiding gevonden waarbij je denkt: yes, dat zou ‘m kunnen zijn?

Gefeliciteerd, je bent weer een stapje verder gekomen in het studiekeuze traject.

Nu is het belangrijk om uit te zoeken wat de toelatingseisen van jouw studie zijn. Je kunt namelijk niet zomaar aan elke opleiding beginnen.

Om een opleiding aan een hogeschool te mogen volgen heb je minimaal een HAVO- of MBO-4 diploma nodig. Om toegelaten te worden op een universiteit moet je een VWO-diploma op zak hebben.

Profielen

Bij veel opleidingen kun je met elk profiel terecht. Maar niet bij allemaal, voor sommige opleidingen heb je een specifiek profiel nodig om toegelaten te worden.

Numerus fixus

Voor sommige opleidingen – waaronder Geneeskunde en Psychologie – geldt een numerus fixus. Dat betekent dat er een maximum aantal plekken beschikbaar zijn en je pas na een verplichte selectieprocedure kans maakt op toelating. Hou daar rekening mee bij je studiekeuze.

Aanmelddatum

Voor de numerus fixus opleidingen: aanmelden voor 15 januari.

Voor de overige opleidingen: aanmelden voor 1 mei.

Zorg dat je je ruim op tijd aanmeld voor je opleiding! Wacht niet tot het allerlaatste moment want er moeten vooraf een aantal praktische zaken geregeld worden.

Op https://www.studiekeuze123.nl/checklist-studia-na-hulanda staat een handige checklist waarin je uitgebreide informatie en stappenplannen kunt vinden.