Charissa Petronia,

sociotherapeut bij Mental Health Caribbean Bonaire

‘Praten over gevoelens gaat beter in je eigen taal’

De Curaçaose Charissa Petronia werkt als sociotherapeut bij Mental Health Caribbean Bonaire. Ze groeide deels op in Nederland en deels op Curaçao. Daar studeerde ze – na de HAVO – Social Work aan de University of Curaçao (UoC).

Werken in de psychiatrie

Charissa is blij dat ze gekozen heeft voor werken in de psychiatrie. Haar baan bij MHC is interessant, divers en uitdagend. “Ik vind het mooi dat je als sociotherapeut bij MHC breed ingezet wordt. Je wordt niet in een hokje geduwd en kan op veel vlakken kennis en ervaring opdoen. Zo kunnen we veel verschillende soorten cliënten helpen.”

Eigen cultuur en taal

In haar vak is het belangrijk om Papiaments te kunnen spreken en de cultuur te kennen van het eiland waar je werkt. Praten over gevoelens en pijnlijke ervaringen gaat nu eenmaal beter in je eigen taal.

Ook kennis van de lokale cultuur is volgens Charissa onmisbaar. “Ook al spreken we allemaal Papiaments, elk eiland heeft zijn eigen cultuur. Pas als je die kent dan word je echt toegelaten als therapeut. Ik heb dat als Yu di Kòrsou ook moeten leren.”

Later ook sociotherapeut worden?

Charissa heeft een paar belangrijke tips voor scholieren die later ook graag in de psychiatrie willen werken: leer aandachtig luisteren en helder communiceren. Volg tijdens je studie de vakken waarbij je jezelf goed leert kennen.

Wil je meer weten over Charissa? Volg haar op Facebook, Instagram en Linkedin

TIP: Meer informatie over wat je kunt worden met de studie Social Work? Bekijk dan ook de video van Charissa’s collega Mireille Joseph en lees de stories van Sharsy Anthony en Kimberly Marlin

Mental Health Caribbean is de grootste GGZ-instelling voor Caribisch Nederland. MHC organiseert in opdracht van het Zorgverzekeringskantoor Caribisch Nederland de psychische, psychiatrische en verslavingszorg op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.

Stagelopen bij Mental Health Caribbean?

MBO-studenten SPW, GGZ AGOOG, SPH, MWD, verpleegkundigen, psychologiestudenten en beleidsstagiaires en afstudeerstudenten zijn van harte welkom voor een stage van minimaal 6 maanden. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Mental Health Caribbean via het e-mailadres secretariaat@mentalhealthcaribbean.com.