‘Ik hoop jongeren hiermee te inspireren en te empoweren’

Gastblog door Sheeney Magdalena,
student Geneeskunde

SheeneyMagdalena

De Curaçaose Sheeney Magdalena kwam in 2019 naar Nederland om Geneeskunde te studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze zit inmiddels in haar 4e jaar en het studeren en leven in bruisend Amsterdam bevalt haar prima.

Ze weet nog goed hoe lastig het was om studievoorlichting te vinden als je op de eilanden woont. Ze wist wat ze wilde studeren: Geneeskunde. Maar waar en hoe pak je dat aan?

Vier jaar later vloog Sheeney samen met Judith van Fraeijenhove van de VU naar Curaçao, Bonaire en Aruba om aan middelbare scholieren voorlichting te geven over de geneeskundeopleiding aan de VU.

Ze schreef er een gepassioneerd blog over.

Mijn passie voor studievoorlichting: Een Nieuw Hoofdstuk

Als geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, geboren en opgegroeid op het prachtige Curaçao, kreeg ik de unieke kans om mijn passie voor studievoorlichting waar te maken. Samen met Judith van Fraeijenhove – communicatiemedewerker en studievoorlichter bij de VU – mocht ik een bijzondere studievoorlichtingscampagne opzetten op Curaçao, Aruba en Bonaire. Deze ervaring gaf mij de kans om iets terug te geven aan de gemeenschap waar ik uit voortkom.

‘Fijn om iets terug te kunnen geven aan de gemeenschap’

Behoefte aan gestructureerde studievoorlichting

In mijn tienerjaren op Curaçao had ik een vurig verlangen: ik wilde Geneeskunde studeren en dokter worden.
Al snel kwam ik erachter dat de informatie over studiekeuzes en loopbaanmogelijkheden beperkt was.

In die tijd was er geen gestructureerde studievoorlichting beschikbaar, en ik besefte dat veel van mijn leeftijdsgenoten worstelden met dezelfde uitdagingen.

‘Veel van mijn leeftijdsgenoten worstelden met dezelfde uitdagingen’

Geneeskunde aan de VU

Toen ik uiteindelijk de stap zette om Geneeskunde aan de VU te studeren, wist ik dat ik anderen wilde helpen om hun eigen weg te vinden in de medische wereld.

Samenwerking

De kans om in samenwerking met de VU deze gestructureerde vorm van studievoorlichting op te zetten, voelde voor mij als een mijlpaal. De samenwerking bood de mogelijkheid om een diepgaand en informatief programma te ontwikkelen. Hiermee konden we de scholieren een breed scala aan onderwerpen binnen de geneeskunde presenteren.

‘De workshops gaven een voorproefje van het leven als geneeskundestudent’

Workshops

De steun en expertise van de VU was onbetaalbaar. Daardoor konden wij naar de eilanden gaan en ter plekke workshops organiseren die de scholieren een voorproefje gaven van het leven als geneeskundestudent.

Enthousiaste scholieren

Het hoogtepunt van de studievoorlichting was het persoonlijke contact met de scholieren. Ze waren stuk voor stuk enthousiast en vol vragen over de studie Geneeskunde en de mogelijke carrièrepaden daarna. Het was hartverwarmend om te zien hoe geïnteresseerd ze waren en hoe graag ze meer wilden weten over hun droom om arts te worden.

‘Het enthousiasme van de scholieren was hartverwarmend’

Twijfels en onzekerheden

Tijdens de vragenrondes zag ik mijn jongere zelf in hen, herinnerde ik me de twijfels en onzekerheden die ik zelf had en begreep ik dat gestructureerde studievoorlichting onmisbaar is om hen te ondersteunen in hun studiekeuzeproces.

Rolmodel

Ik hoop dat ze in mij een rolmodel hebben gezien en de overtuiging hebben gekregen dat ze hun dromen kunnen najagen, ongeacht hun achtergrond.

‘Ik zag mijn jongere zelf terug in de scholieren. Vol vragen en twijfels…’

Hoe verder? 

Het succes van de studievoorlichting en de positieve reacties van de scholieren hebben ons geïnspireerd om door te gaan en de studievoorlichting voort te zetten. Samen met de VU hebben we plannen om de campagne uit te breiden en nog meer scholieren te bereiken op de eilanden, inclusief de bovenwindse eilanden Saba, St. Eustatius en St. Maarten.

‘We willen ook de scholieren op Saba, Statia en St. Maarten bereiken’

Persoonlijke mentorprogramma’s

We willen workshops organiseren, persoonlijke mentorprogramma’s ontwikkelen en de scholieren de kans bieden om stages te ervaren. We geloven dat door middel van gestructureerde studievoorlichting we jongeren kunnen helpen hun passie te ontdekken en hen de begeleiding kunnen bieden die ze nodig hebben om hun dromen waar te maken.

‘Samen naar een nieuwe generatie van getalenteerde en gedreven artsen’

Dankbaar

Het opzetten van de studievoorlichting op Curaçao, Aruba en Bonaire is een mijlpaal geweest in mijn leven. Het heeft me geholpen te groeien als geneeskundestudent en als persoon. Ik ben dankbaar voor de samenwerking met Judith van Fraeijenhove, de VU en de betrokkenheid van de scholieren.

Het is mijn wens dat deze campagne jongeren inspireert, empowered en hen de tools geeft om weloverwogen keuzes te maken voor hun toekomstige carrières in de medische wereld. Samen kunnen we een nieuwe generatie van getalenteerde en gedreven artsen voortbrengen.

Meer over dit onderwerp en Sheeney?

Ook de studievoorlichters van WeConnect bezoeken regelmatig middelbare scholen op de eilanden. Ze geven o.a. voorlichting over opleidingen in de zorg & het sociale domein en leuke workshops. Kijk hier voor meer informatie.