‘Als (toekomstig) arts vind ik het belangrijk om mijn horizon te verbreden’

Sheeney

Gastblog door Sheeney Magdalena, student geneeskunde in Amsterdam

Sheeney Magdalena

Hi allemaal! Mijn naam is Sheeney Magdalena, geboren in Curaçao. Ik zit in mijn derde jaar van de studie Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

In 2019 ben ik naar Amsterdam verhuisd. In deze blog vertel ik jullie over mijn minor aan de Nyenrode Business University.

Wat is een minor?
In de derde jaar van de studie Geneeskunde aan de VU, omvat je jaar drie onderdelen. Deze drie onderdelen zijn een minor, de bachelorthesis en reguliere vakken. Maar wat is een minor eigenlijk? De geneeskundeopleiding omvat specifieke vakken: anatomie, fysiologie, wiskunde, communicatie, enz. Zij vormen samen het hoofdvak van de opleiding, oftewel de major.

Daarnaast heb je een bijvak; dat is de minor. Stel, je studeert geneeskunde en wil je verder verdiepen in de anatomie. Dan kan een deel van de bacheloropleiding gewijd worden aan vakken die met anatomie te maken hebben. Meestal neemt dit bijna een half jaar in beslag van de drie jaar die je aan de bachelorstudie besteedt.

Waarom kiest een geneeskundestudent voor een business minor?

Nyenrode Business University
Nyenrode Business University

Business universiteit
Iedereen kiest zijn of haar eigen minor. Het kunnen vakken zijn van je faculteit, buiten je faculteit, op een andere universiteit en zelfs in het buitenland! Ik heb ervoor gekozen om een minor te doen aan een andere universiteit, namelijk de Nyenrode Business University (afgekort als NBU). NBU is een Nederlandse business universiteit en een van de vijf particuliere (privé) universiteiten in Nederland. De universiteit is gevestigd op een groot landgoed met een kasteel in de stad Breukelen, tussen Amsterdam en Utrecht.

Met deze minor ontwikkel je o.a. leiderschapskwaliteiten die je later als arts nodig hebt

Leadership & Management
De minor aan de NBU werd aangeboden door mijn faculteit zelf, als optie voor een minor. De NBU en VUmc hebben de handen ineengeslagen om de minor ‘Leadership & Management’ te ontwikkelen

waarin je kennis en inzicht verwerft in managementprocessen en tegelijkertijd de leiderschapskwaliteiten ontwikkelt die je als arts nodig hebt om hoogwaardige patiëntenzorg te kunnen blijven leveren, maar ook om veranderingen binnen de gezondheidszorg te kunnen beïnvloeden. Het programma bestaat uit Finance, Economie, Marketing en Business.

Mijn droom is om medisch directeur van het Curaçao Medical Center te worden

Uitdaging
Dit klinkt allemaal ‘super’ interessant, maar misschien vraag je je af: waarom zou een geneeskundestudent zich aanmelden voor een business minor? In het kort: Ik houd van een uitdaging! Van jongs af aan was ik altijd geïnteresseerd in leiderschap en management.

Mijn gekste droom was altijd (en is nog steeds) om medisch directeur van het Curaçao Medical Center te worden. Om die droom waar te maken, moet je niet alleen maar medicus zijn, maar heb je ook de kwaliteiten van een leider nodig om de juiste beslissingen te nemen voor het ziekenhuis.

Hoe tof is het dat je als arts straks ook (bekwaam) kan meepraten over de financiering van een ziekenhuis?

Compleet andere vakken
Ik zag deze minor als dé kans om alvast aan mijn leiderschapskwaliteiten te werken. Ook vond ik het heel uitdagend om compleet andere vakken te gaan volgen na 2 jaar geneeskunde. Het verschil tussen anatomie en economie is enorm, maar waar er een wil is, is een weg! Daarnaast vind ik het als (toekomstig) arts super belangrijk dat je je horizon verbreedt. Hoe tof is het dat je als arts ook (bekwaam) kan meepraten over de financiering van een ziekenhuis?

Passie en liefde voor geneeskunde én voor Curaçao
De minor is mij enorm goed bevallen! Ik vond het heel leuk om even 5 maanden op een andere universiteit te studeren. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en heb veel geleerd over management en finance. De leraren waren ook erg behulpzaam en leefden met de studenten mee.

Wat mij het meest is bijgebleven is dat de docenten aan het eind van de minor tegen mij zeiden dat ze heel goed zagen hoeveel passie en liefde ik heb, niet alleen voor geneeskunde, maar ook voor Curaçao.

Hoe uitgebreider het kader van je bril, hoe duidelijker (en kleurrijker) je de wereld ziet!

Tip
Ik zou een minor buiten je studie om en buiten je universiteit zeker aanraden. Het heeft mij veel inzicht gegeven over hoe de samenleving werkt op economisch niveau. Hoe uitgebreider het kader van je bril, hoe duidelijker (en kleurrijker) je de wereld ziet!