Koninkrijksbeurs
Koninkrijksbeurs
Doe jij een erkende opleiding in Nederland en wil je stage lopen op je geboorte-eiland of op een van de andere Caribische eilanden? Lees dan vooral verder.
Via de Rijksdienst Caribisch Nederland kun jij – door loting – in aanmerking komen voor de Koninkrijksbeurs. Deze beurs is er speciaal voor studenten die een stage willen doen in een ander deel van het Koninkrijk.
Vergoeding
Door het aanvragen van de Koninkrijksbeurs kun je als student een vergoeding krijgen voor een deel van de kosten die je maakt voor een stage of studie-uitwisseling. Dat maakt stagelopen aan de andere kant van de oceaan een stuk aantrekkelijker.
Wanneer aanvragen?
De beurs is een paar keer per jaar aan te vragen; kijk hier voor de precieze aanvraagdata.
Loting
De toewijzing gaat via een loting, dus iedereen die aan de voorwaarden voldoet maakt evenveel kans.
Voor wie?
De Koninkrijksbeurs kan aangevraagd worden door studenten op MBO/SBO niveau 3 en 4, HBO én WO-niveau. Het geldt zowel voor studenten in Nederland die een stage van 2-6 maanden op de Caribische eilanden willen lopen, als voor studenten op de eilanden die juist een stage in Nederland willen doen.
Op de website van de Rijksdienst Caribisch Nederland staat alles netjes op een rijtje. Kijk hier en grijp je kans!
Stage lopen
Stage lopen
Kies jij voor een HBO- of MBO-opleiding? Dan ga je tijdens je opleiding stage lopen bij een bedrijf of organisatie. Zo doe je ervaring op in de praktijk en kun je alvast een beetje proeven van het werkende leven!
Er zijn drie soorten stages:
Snuffelstage: een korte stage waarmee je een indruk krijgt van het soort werk en de werkomgeving. Meestal is deze stage in het eerste jaar van je opleiding.
Meewerkstage: een langere periode waarin je meewerkt in een organisatie of bedrijf. Meestal in het derde jaar van je opleiding zodat je de theorie uit de eerdere jaren kunt toepassen.
Afstudeerstage: een stage aan het einde van je opleiding waarin je werkt aan een eindopdracht of scriptie bij een organisatie of bedrijf.
Let op! Een stageplek moet je zelf regelen. Deze tips kunnen daarmee helpen:
Wees er snel bij
Begin ruim op tijd met oriënteren en voorbereiden. De meeste organisaties zetten gemiddeld 4 maanden van tevoren hun vacatures online. Hoe eerder je kunt solliciteren, hoe beter.
Waar wil je stage lopen?
Check websites en de social media van organisaties waar je stage zou willen lopen. Spreekt de bedrijfscultuur je aan? Wat straalt de organisatie online uit? Past dit bij jou?
Zorg voor goedkeuring van je opleiding
Check welke organisaties aan de eisen van jouw opleiding voldoen. Zo voorkom je dat je stageplek op het laatste moment wordt afgewezen.
Zoek op meerdere manieren
-Via de opleiding: scholen hebben vaak een groot netwerk van organisaties die stageplekken aanbieden. Wees er snel bij want de populairste stages zijn als eerste weg!
-Via internet: Google op vacaturesites en stagebanken. Er zijn speciale sites voor stageplekken in de zorg & welzijn, bijvoorbeeld Zorgenwelzijnplein.nl
-Via social media: maak een profiel aan op LinkedIn en post een oproep dat je op zoek bent naar een stageplek. Zet ook je andere social media accounts hiervoor in. Wie weet heeft iemand in jouw netwerk een goede tip voor je.
-Via familie, vrienden en kennissen: schakel iedereen die je kent in. Misschien werkt je oom wel net bij die ene leuke organisatie waar jij graag stage wilt lopen! Via via is altijd handig.
-Via een open sollicitatie: stagelopen bij jouw droomorganisatie? Stuur dan een open sollicitatie waarin je motiveert waarom je graag bij hen wilt stage lopen. Dit kan voor een opening zorgen.
Schrijf een pakkende motivatiebrief
Schrijf een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom je graag bij een bepaalde organisatie stage wilt lopen en wat je toe kunt voegen. Vooral dat laatste is belangrijk!
Zorg voor een duidelijk cv
In je cv (curriculum vitae) staan je opleidingen, diploma’s, werkervaring (ook bijbaantjes en vrijwilligerswerk!), je vaardigheden en andere belangrijke kwaliteiten en uiteraard je contactgegevens. Online kun je tips en voorbeelden van cv’s vinden.
Mailen
Stuur regelmatig een mail naar de organisaties waar je graag stage zou willen lopen. Zo blijf je in contact en laat zien dat je interesse hebt.
Nog beter: bellen!
Het is misschien even spannend, maar zelf organisaties bellen met de vraag of ze stagiaires nodig hebben werkt goed. Zo laat je zien dat je zelfverzekerd en actief bent. Maak van tevoren een lijstje wat je wilt zeggen en vragen.