Stage lopen

Kies jij voor een HBO- of MBO-opleiding? Dan ga je tijdens je opleiding stage lopen bij een bedrijf of organisatie. Zo doe je ervaring op in de praktijk en kun je alvast een beetje proeven aan het werkende leven!

Er zijn drie soorten stages:

Snuffelstage: een korte stage waarmee je een indruk krijgt van het soort werk en de werkomgeving. Meestal is deze stage in het eerste jaar van je opleiding.

Meewerkstage: een langere periode waarin je meewerkt in een organisatie of bedrijf. Meestal in het derde jaar van je opleiding zodat je de theorie uit de eerdere jaren kunt toepassen.

Afstudeerstage: een stage aan het einde van je opleiding waarin je werkt aan een eindopdracht of scriptie bij een organisatie of bedrijf.

Een stageplek moet je zelf regelen. Deze tips kunnen daarmee helpen:

  1. Wees er snel bij

Begin ruim op tijd met oriënteren en voorbereiden. De meeste organisaties zetten gemiddeld 4 maanden van tevoren hun vacatures online. Hoe eerder je kunt solliciteren, hoe beter.

  1. Waar wil je stage lopen?

Bekijk de websites van organisaties waar je stage zou willen lopen. Spreekt de missie en visie en de bedrijfscultuur je aan? Wat straalt de website uit? Zo kun je bepalen of dit aansluit bij jouw persoonlijke normen en waarden.

  1. Zorg voor goedkeuring van je opleiding

Check welke organisaties aan de eisen van jouw opleiding voldoen. Zo voorkom je dat je stageplek op het laatste moment wordt afgewezen.

  1. Zoek op meerdere manieren

-Via jouw opleiding: scholen hebben vaak een groot netwerk van organisaties die stageplekken aanbieden. Wees er snel bij want de populairste stages zijn als eerste weg!

-Via internet: Google op vacaturesites en stagebanken. Er zijn speciale sites voor stageplekken in de zorg & welzijn, bijvoorbeeld Zorgenwelzijnplein.nl

-Via social media: maak een profiel aan op LinkedIn en post een oproep dat je op zoek bent naar een stageplek. Zet ook je Facebook en Instagram accounts hiervoor in. Wie weet heeft iemand in jouw netwerk een goede tip voor je.

-Via familie, vrienden en kennissen: schakel iedereen die je kent in. Misschien werkt je oom wel net bij die ene leuke organisatie waar jij graag stage wilt lopen!

-Via een open sollicitatie: heb jij al langer een bepaalde organisatie voor ogen? Stuur dan een open sollicitatie waarin je motiveert waarom je graag bij hen wilt stage lopen. Dit kan voor een opening zorgen.

  1. Maak een motivatiebrief

Maak een goede motivatiebrief waarin je uitlegt waarom je graag bij een bepaalde organisatie stage wilt lopen en wat je toe kunt voegen. Vooral dat laatste is belangrijk!

  1. Zorg voor een goed cv

In je cv (curriculum vitae) staan je opleidingen, diploma’s, werkervaring (ook bijbaantjes en vrijwilligerswerk!), je vaardigheden en andere belangrijke kwaliteiten en uiteraard je contactgegevens. Online kun je tips en voorbeelden van cv’s vinden.

  1. Stuur mailtjes

Stuur regelmatig een mail naar de organisaties waar je graag stage zou willen lopen. Zo blijf je in contact en laat zien dat je interesse hebt.

  1. Bellen werkt ook goed!

Het is misschien even spannend, maar zelf organisaties bellen met de vraag of ze stagiaires nodig hebben werkt goed. Zo laat je zien dat je zelfverzekerd en actief bent. Maak van tevoren een lijstje wat je wilt zeggen en vragen.