Workshops Nederland 2024

Den Haag 11/2, 13/4 en 1/6 – Atam’aki, een drieluik over identiteit, welzijn en verbinding

Verbinding tussen de verschillende culturen in het Koninkrijk staat hoog op onze agenda. Dit voorjaar organiseerde Stichting WeConnect drie workshops waarin de identiteit van Caribische studenten centraal stond. Voelen zij zich thuis in Nederland? En hoe blijven ze verbonden met de eigen cultuur, taal en gewoonten?

Deskundige trainers Durwin Lynch en Agnes de Lima Heijns spraken met de studenten, deden oefeningen en reikten tools aan. De aandacht voor mental health en weerbaarheid was welkom en nodig. Opluchting was er ook; praten over eenzaamheid en heimwee helpt!

In het kader van dit thema doet masterstudent Jelano Hendriksma in opdracht van WeConnect en de VU Amsterdam onderzoek naar het welzijn van Caribische studenten in Nederland.

Rotterdam 22 juni – Honkbalclinic met pitcher-coach Diego Markwell

Topsport gaat om doorzettingsvermogen, motivatie en focus. Eigenschappen die je in je studie ook hard nodig hebt.

Oud-pitcher Diegomar Markwell verzorgde een sportieve honkbalclinic voor 20 Caribische studenten op het veld van Baseball/Softball club Neptunus in Rotterdam. De studenten kregen training en speelden een partijtje tegen elkaar. Er was ook aandacht voor het mentale deel. Hoe ga je om met tegenslag? Hoe blijf je gemotiveerd? De ervaren pitcher-coach deelde een wijze les met zijn ’team’:

“Er is altijd een lichtje dat brandt in de tunnel, zoek dat licht.”

Den Haag 28 juni – Event Empowering my Caribbean identity

Studenten, young professionals en sprekers gingen op dit belangrijke event met elkaar in gesprek over een lastig thema: racisme en discriminatie. De belangstelling was groot; zo’n 50 deelnemers kwamen naar de Social Hub in Den Haag. WeConnect bood er een veilige omgeving waarin iedereen zijn/haar verhaal kon doen.

Onder leiding van de deskundige gespreksleider Durwin Lynch ontstonden er dialogen en werden er ervaringen gedeeld. Vaak pijnlijke zoals de vraag: “Waarom blijft de plek naast mij in de bus altijd leeg?”

Er was (h)erkenning en steun, van elkaar maar zeker ook van de aanwezig sprekers. O.a. Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh en Roald Lapperre van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.