Pride Bonaire: jezelf kunnen zijn

Voor de tweede keer in de geschiedenis wordt in Bonaire een Pride georganiseerd. Dit gebeurt tijdens de wereldwijde Pride Maand in juni.  Een week lang staat de Bonairiaanse gemeenschap stil bij de rechten van en tolerantie voor de LHBTI-gemeenschap op het eiland. De Pride is Bonaire is van 16 tot 23 juni 2024.

 

Judith Brekelmans

Noodzaak
Het is hard nodig zegt initiatiefnemer Judith Brekelmans van Fundashon EQ Bonaire, de belangenorganisatie die de Pride organiseert; “Jouw leven leiden zoals jij het zou willen, op jouw manier, met een partner naar jouw keuze, dat wordt hier ingewikkeld, zeker als jij zelf van de eilanden komt.”

Programma
Het is een mooi programma met een Masterclass Diversiteit, Inclusie en Discriminatie, karaoke, een pubquiz, een filmavond en een feest met verrassingsoptredens. Doel is om zowel plezier als educatie te combineren en een veilige en inclusieve omgeving te creëren voor iedereen.

Huntu
Het thema van dit jaar, “Huntu, nos tei” (“Samen staan we sterk”), benadrukt het belang van samenwerking binnen de eilandgemeenschap.

Edmaly
De 27-jarige Edmaly Thielman komt uit Bonaire en studeert in Nederland. “Ik ben gepassioneerd over dit thema; jezelf kunnen zijn is zo belangrijk.” Het was voor haar niet makkelijk om zichzelf te accepteren als iemand die valt op mensen van hetzelfde geslacht. Eenmaal zover, was ze enorm opgelucht: “Je gaat jouw leven leiden zoals jij dat wilt.”

Tips
Edmaly raadt anderen aan om bij jezelf te beginnen: “Ga na bij jezelf wat je voelt en hoe je zelf daarover denkt. Vanuit daar kun je met anderen in gesprek gaan.” Ze nodigt iedereen uit om haar platform te volgen hèshtèkbanpapia:
hèshtèkbanpapia:

FB: https://www.facebook.com/heshtekbanpapia

Insta: https://www.instagram.com/heshtekbanpapia/

YouTube: https://www.youtube.com/@heshtekbanpapia

Judith voegt eraan toe vanuit Bonaire: “De groep die voor onze belangen opkomt, wordt steeds groter. Samen kunnen we het doen!”

Judith vanuit Bonaire: