‘Verpleegkunde een soft vak? Totaal niet!’
Interview met Luis Baptist Herrera,
Cardio Care Unit en interventie verpleegkundige
Cardio Care Unit en interventie verpleegkundige
LuisBaptistHerrera
Een doorzetter, zo kun je de Dominicaanse Luis Baptist Herrera (32) wel noemen. Hij klom na zijn opleiding MBO Verpleegkunde in een paar jaar op tot interventie verpleegkundige bij de afdeling Cardiologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Een stoere baan waarin je razendsnel moet kunnen schakelen.
In dit blog vertelt Luis over zijn opleiding MBO Verpleegkunde aan het ROC Zadkine in Rotterdam: waarom koos hij voor deze studie en wat vond hij er leuk en interessant aan? Ook legt hij uit wat een interventie verpleegkundige doet en waarom hij zijn werk zo gaaf vindt.
Ambitie
Eigenlijk wilde Luis arts worden. Op 7-jarige leeftijd verhuisde hij van de Dominicaanse Republiek naar Aruba.
Zijn ouders gaven hem een duidelijke boodschap mee: doe je best om later iets ‘groots’ te worden zodat je je familie kan helpen.
Luis kreeg zijn ambitie van huis uit mee en is het advies van zijn ouders nooit vergeten.
‘Uit mijn beroepentest kwam iets in de astronomie of in de geneeskunde’
Astronomie of geneeskunde
Uit de beroepentest op de MAVO kwam een baan in de astronomie of in de geneeskunde. Het laatste leek Luis praktischer. Maar waar te beginnen? Zijn oudere zus in Nederland bood hulp: “Kom hiernaartoe, dan zoeken we samen naar een geschikte startopleiding en dan kijk je daarna verder.”
‘Ik ben mijn zus nog steeds dankbaar voor haar advies’
Gegrepen door het hart
Het werd MBO Verpleegkunde aan het ROC in Rotterdam. Luis begon aan de 4-jarige opleiding en werd vanaf het begin gegrepen door het vak en de lesstof. Vooral de lessen over cardiologie en het hart vond hij super interessant. “Ondanks de taalbarrière begreep ik gelijk waar het over ging.”
Goed luisteren
Het Nederlands verstaan en spreken was lastig in het begin. “Ik ben heel perfectionistisch ingesteld. Daarom ging ik vaak achter in de klas zitten om te luisteren en te observeren, vooral hoe de anderen bepaalde woorden uitspraken.” Het hielp ook dat er veel vrouwelijke klasgenoten waren die hem graag wilden helpen.
‘Het MBO is praktisch en je leert er wat jouw sterke punten zijn’
Voordelen van het MBO
Luis heeft nooit spijt gehad van zijn studiekeuze. Hij vond zijn opleiding leuk en vooral praktisch. Zo leerde hij veel over contact maken met patiënten, iets wat hem prima ligt. “Ik kwam er tijdens mijn opleiding achter dat dit vak goed bij mijn sociale karakter past. Bij MBO Verpleegkunde leer je om echt naar de patiënt te kijken, niet alleen naar wat de medische apparatuur aangeeft.”
‘Tijdens mijn stage bij Cardiologie viel alles op z’n plek’
Stages
Zijn stagetijd in Suriname maakte een onuitwisbare indruk. Maar uiteindelijk viel alles op zijn plek tijdens zijn stage bij de afdeling Cardiologie in het Erasmus MC.
Daar ontdekte Luis zijn passie voor het belangrijkste orgaan in het lichaam: ons hart.
Hij keek met bewondering toe hoe er dagelijks mensenlevens werden gered en wist direct ‘hier wil ik later werken’.
Werk
Zijn toekomstdroom kwam uit. Sinds 2020 werkt Luis als interventie verpleegkundige op de Cardio Care Unit. Een dynamische baan waarin geen dag of nacht hetzelfde is. “Vooral de 24 uursdiensten zijn vaak hectisch; er kan van alles gebeuren en je moet constant schakelen en alert blijven. Vaak gaat het om patiënten die in levensgevaar zijn – bijvoorbeeld door een hartinfarct – en dan moet er met spoed geopereerd worden.
Als team moet je perfect op elkaar ingespeeld zijn.”
‘De patiënt is een mens, geen nummer’
Grapje of een praatje
Eén van de leukste dingen van zijn werk vindt Luis het contact met de patiënten. “Ik maak makkelijk en snel contact met mensen. Nerveuze patiënten probeer ik altijd af te leiden met een grapje of een praatje. Dat is ook iets dat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding: de patiënt is een mens, geen nummer!”
Meer weten over Luis? Volg hem op TikTok, LinkedIn, Instagram en Facebook.
Meer mannen in de verpleging
Dat verpleegkunde een wat soft imago heeft vindt Luis onterecht. Hij wil graag laten zien dat zijn vak juist stoer is. “Als jongen denk je misschien dat werken in de verpleging alleen voor vrouwen is. Maar dat is allang niet meer zo! Kijk maar naar mijn beroep.
Tijdens een 24uursdienst worden mijn collega’s en ik ‘s nachts opgeroepen om mensenlevens te redden. Dat is hartstikke stoer adrenaline werk!”