Wie is Warren?
Gastblog door Warren Lasten, student Geneeskunde.
Ik zal me allereerst eens voorstellen. Ik ben Warren Lasten (24), geboren op Curaçao en getogen in Nederland. Als vierdejaars geneeskundestudent aan de Universiteit van Maastricht kan ik je misschien op weg helpen bij het kiezen van een universiteit of opleiding.
Waarom Maastricht
Mijn keus voor Maastricht University was vrij makkelijk gemaakt, nadat ik met mijn Curaçaose middelbare school naar Nederland was gekomen om de verschillende universiteiten te bezoeken. Toen ik in Maastricht arriveerde keek ik mijn ogen uit. Het is een klassieke stad waarvan het Centrum voor het grootste deel nog net zo eruitziet als 100 jaar geleden. De universiteit daarentegen, in het bijzonder de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, is juist heel modern met alle faciliteiten die je van een universiteit in Nederland mag verwachten.
PGO
De onderscheidende factor was voor mij vooral het probleemgestuurd onderwijs (PGO). Als student geneeskunde ben je op onze universiteit proactief bezig met de theoretische leerstof. Zo zit je elke week bijvoorbeeld twee keer in een onderwijsgroep waarin je vanaf het eerste jaar al patiëntencasussen bespreekt en tot de juiste diagnose en behandeling probeert te komen, door allereerst de theorie goed te begrijpen. Dit doen we door discussies aan te gaan met andere studenten, het geven van presentaties, simulatiepatiëntcontacten waarin je zelf de consulten voert en nog veel meer. Er zijn natuurlijk ook de klassieke hoorcolleges, maar die dienen meer als toevoeging op het PGO. Voor mij is dit de ideale manieren van studeren, omdat ik zo een beeld krijg bij de tekst uit de boeken. Zo komt het vaak voor dat ik in een tentamen niet terugdenk aan wat ik aan aantekeningen heb opgeschreven, maar meer denk aan de discussies die wij gevoerd hebben tijdens de onderwijsgroepen. Dit blijft immers veel beter hangen.
Huisvesting & social life
Als student in Maastricht ben je van alle gemakken voorzien. Zelf woon ik midden in het centrum van Maastricht en ligt alles wat ik nodig heb op loopafstand. Hoewel Maastricht een studentenstad is, is het vrij eenvoudig om een geschikte kamer te vinden, die vooral ook heel betaalbaar is. Het voordeel van Maastricht is dat het niet in de Randstad ligt en de prijzen dus lager liggen dan je misschien zou verwachten. Maak nu al gebruik van Maastricht Housing om gemakkelijker huisvesting te kunnen vinden. Als je uit het Caribisch gebied komt krijg je al 2 jaar extra inschrijving om zo sneller aanspraak te kunnen maken op een kamer/studio. Je moet je verder natuurlijk wel realiseren dat Maastricht geen Amsterdam is. Er zijn genoeg studentencafés, discotheken, Latin Nights, studentenvereningen etc., maar als je op zoek bent naar onbeperkte mogelijkheden, een extreem ‘outgoing life’ of iets dergelijks, dan is Maastricht waarschijnlijk niet de juiste keus voor jou.
Internationaal
Maastricht heeft een hele grote internationale studentenpopulatie. Studenten komen werkelijk uit alle uithoeken van de wereld. Als Caribische student hoef je dus ook niet bang te zijn dat je te veel zal opvallen of dat je juist een buitenbeentje zal zijn. Hoewel je heel veel nieuwe invloeden tegen gaat komen, kan ik mij goed voorstellen dat je ook graag naar het bekende verlangt. Ik denk dat het belangrijk is om ook dicht bij je eigen ‘roots’ te kunnen blijven als je in Nederland studeert. Het zou je dan ook wellicht verbazen, maar we hebben in Maastricht een hele grote groep Caribische studenten wonen. Ik heb zelf een lijst opgesteld van 96 studenten uit het Caribisch gebied die nu nog op de universiteit zitten, maar vele zijn de afgelopen jaren ook al afgestudeerd en werkende in de stad of in de regio. De werkelijke aantallen liggen dus veel hoger.
Ambassadeur
Vanuit de AMA (Asosiashon Médiko di Antias), een vereniging gericht op zorg professionals afkomstig uit het Caribisch deel van het Koninkrijk, zijn wij ook begonnen met het oprichten van een ambassadeurschap, waarbij er in elke grote studentenstad ook een (bio)medische ‘community’ is opgericht om ons zo in onze studentensteden meer bij elkaar te brengen. Voor Maastricht ben ik de Ambassador van deze groep. Dus neem vooral ook contact met mij op als je met ouderejaarsstudenten wil netwerken, of als je gewoon even heerlijk Papiamentu met iemand wil spreken of samen met een grote groep Tumba wil kijken. Je kan aan deze studenten ook vragen hoe zij de opleidingen die jij nu interessant vindt (hebben) ervaren. Het is toch anders om dit te horen van iemand van jouw eigen eiland, in je eigen taal, dan van iemand die in Nederland is opgegroeid. Hopelijk kunnen we je zo helpen een betere, toepasselijke studiekeus te maken.
Tips
Ik wens je heel veel succes met deze moeilijke keuzes. Het belangrijkste advies dat ik je mee kan geven is; informeer jezelf. Je kunt via de website van de universiteiten heel veel informatie vinden. Maastricht University heeft zelfs virtuele open dagen; dit houdt in dat je vanuit het Caribisch gebied rond zou kunnen lopen door de faculteiten. Schroom dus ook niet om juist studenten te benaderen. Krijg niet het gevoel dat je ons lastig valt, wij zijn er voor elkaar. Uiteindelijk plukken we er allemaal de vruchten van als onze ‘eilandskinderen’ goed terechtkomen en hun dromen na kunnen jagen.