Ik raad een bestuursjaar echt aan

Hi allemaal! Mijn naam is Sheeney Magdalena, geboren in Curaçao. Ik zit in mijn tweede jaar van de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2019 ben ik naar Amsterdam verhuisd. In mijn tweede blog vertel ik jullie over mijn functie in de Studentenraad.

Gastblog 2 van Sheeney Magdalena, februari 2021

Waarom heb ik mij aangemeld voor de Studentenraad?

Na mijn eerste jaar geneeskunde had ik het erg naar mijn zin in Nederland. De studie ging goed en ik had vrienden gemaakt. Maar ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik had dan twee keuzes: ervaring op doen in de gezondheidszorg (als helpende of hulp voor COVID zorg bijvoorbeeld) of op iets anders gaan focussen. Ik heb de keuze gemaakt om op iets anders te gaan focussen en dat was onderwijs! Waarom? Omdat ik mijn hele leven nog heb om in de gezondheidszorg te werken, maar alleen een paar jaar heb dat ik onderwijs krijg. Ik heb me aangemeld voor het bestuur van de Studentenraad.

Wat is de Studentenraad?

De Facultaire Studentenraad Geneeskunde VU (FSR) is hét medezeggenschapsorgaan opgezet door en voor geneeskundestudenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De FSR Geneeskunde is de belangenbehartiger van medische studenten. De FSR heeft rechten zoals het instemmings- en adviesrecht. Hiermee kan de FSR zowel gevraagd als ongevraagd advies geven over het onderwijsbeleid en over de begroting van de geneeskunde opleiding.

“Tijdens een bestuursjaar kun jij je op persoonlijk en professioneel vlak goed ontwikkelen”

Wat doet de FSR precies?

De FSR voert wekelijks overleggen met onder andere de programmaleiders van de bachelor en master, de decaan en de onderwijsdirecteur. Verder onderhoudt de FSR nauw contact met andere Facultaire Studentenorganisaties, maar ook met alle andere medische faculteiten in Nederland. Uiteindelijk hoopt de FSR het onderwijs te perfectioneren in samenwerking met de opleiding en de faculteit, maar natuurlijk ook met onze medestudenten!

Studenten kunnen ons altijd contacteren als zij problemen of klachten hebben over het onderwijs. Wij kunnen dit vervolgens snel communiceren naar de opleiding en een oplossing vinden. Tot slot organiseren wij evenementen voor studenten die betrekking hebben op het onderwijs.

Wat zijn de functies binnen de raad?

De FSR bestaat uit zeven leden: een voorzitter, vicevoorzitter, bachelorcoördinator, mastercoördinator, commissaris externus, commissaris alliantie & financiën en een secretaris.

“Ik ben bachelorcoördinator in de Studentenraad”

Wat is mijn functie binnen de Studentenraad?

Dit academisch jaar bekleed ik de functie van bachelorcoördinator in de Studentenraad. Als bachelorcoördinator ben ik op de hoogte van alle zaken die zich in en rondom de bachelor afspelen. Zo heb ik reguliere overleggen met het hoofd bachelor, de opleidingsdirectrice en andere studenten gremia. Verder moet ik ook grondig de Onderwijs- en Examenregeling doorspitten en accorderen. Ook heb ik leuke taken zoals congressen en symposia organiseren. Naast mijn vaste taken heb ik ook de mogelijkheid om mijn bestuursjaar zelf in te vullen. Zo heb ik de portefeuille diversiteit, & social media en ga ik naar de overleggen over het nieuwe Geneeskunde curriculum. Ik ben dus hét aanspreekpunt bij vragen of informatie over de bachelor.

“Ik heb de portefeuilles diversiteit “

Wat vind ik het leukste aan de Studentenraad?

Het leukste aan de Studentenraad is dat ik echt een kijkje achter de schermen krijg. Er gebeurt zoveel op zoveel verschillende niveaus voordat een kleine beslissing gemaakt wordt. Ik ben erg trots dat ik in het academische jaar 2020-2021 deel maakte uit van één van die niveaus.

Ik raad een bestuursjaar echt aan! Dit kan met de Studentenraad, maar ook met studieverenigingen, studentenvereniging en opleidingscommissies. Tijdens een bestuursjaar kan jij je op persoonlijk, als op professioneel vlak goed en erg veel ontwikkelen. Je ontwikkelt onder meer de kwaliteiten leiderschap, communicatie, spreken in het openbaar en plannen. Ook is het erg leuk en bouw je een nauwe band met een groep studenten. Verder staat het heel mooi op je CV en maak je zinvolle connecties voor je verdere carrière als zorgprofessional. Denk aan de gesprekken die je zal hebben met het bestuur van je faculteit/ ziekenhuis.

Lijkt dit jou leuk en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan heb je geluk! Rond februari-april werven de studentenraden in heel Nederland voor nieuwe leden. Aanmelden kan via de Facultaire Studentenraad van jouw studie!

Heb je vragen aan mij? Stel ze gerust, via mail: sheeneymagdalena@gmail.com.