‘Ik voel me thuis in Nijmegen’

Gastblog door Dominique van Kan,
student Psychologie

DominiquevanKan

De 23-jarige Dominique van Kan studeert psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Een echte aanrader volgens de enthousiaste derdejaars student.

In haar gastblog vertelt Dominique hoe het is om psychologie te studeren en waarom haar universiteit zo’n fijne plek is.
En ook dat Nijmegen de gezelligste studentenstad van Nederland is.

Hoi iedereen, ik ben Dominique van Kan, 23 jaar oud en student psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik ben in Leuven (België) geboren maar opgegroeid op ‘mijn’ warme eiland Aruba. Als mensen vragen waar ik vandaan kom, zeg ik altijd ‘Ik kom uit Aruba’. Ook al ben ik daar niet geboren, Aruba is mijn home.

‘Bij Psychologie leer je hoe onze hersenen ons gedrag kunnen sturen’

Waarom psychologie?

Op Aruba was ik twee jaar studiebegeleider voor middelbare scholieren. In die twee jaar raakte ik gefascineerd hoe sommige leerlingen heel makkelijk konden leren en anderen het moeilijker hadden. Ik werd heel nieuwsgierig naar de motivatieverschillen tussen leerlingen en naar de manieren waarop leerlingen hun studie benaderen.

Mijn interesse in leren en onderwijs was gewekt. Dit leidde tot mijn studiekeuze Psychologie omdat je daar leert hoe onze hersenen ons gedrag kunnen sturen, maar ook hoe onze omgeving en sociale groepen invloed hebben op hoe we denken.

‘Nijmegen is een grote stad met de gezelligheid van een dorp’

Waarom aan de Radboud Universiteit?

Ik heb de Radboud Universiteit gekozen om diverse redenen: ‘old city, young vibe’, ‘green campus’ en ‘specific domains’.

Old city, young vibe: de slogan van Nijmegen

Nijmegen is een cozy studentenstad met oude gebouwen en een rijke geschiedenis. Het is een grote stad, maar met de gezelligheid van een dorp. Er zijn vaak leuke activiteiten – de Nijmeegse Vierdaagse, foodtruckfestivals! – en ik kom altijd bekenden tegen in de stad. Oh, en op de markt is het elke zaterdag gezellig

‘Alle gebouwen van de Radboud Universiteit liggen op loopafstand van elkaar’

Green campus

Voor mij was het belangrijk dat de universiteitsgebouwen niet verspreid liggen door de hele stad, maar dat alles op één plek te vinden is. Bij de Radboud Universiteit is dat zo. De universiteit ligt centraal in de stad en alle faculteiten, de bibliotheek en het sportcentrum liggen op loopafstand van elkaar.

‘Naar college, sporten en studeren in de bieb kan allemaal op dezelfde locatie’

Als je op één dag naar een college moet, wilt gaan sporten en daarna studeren in de bibliotheek, kan dat heel makkelijk. Een groot pluspunt is ook dat er veel groen op de campus is. Er zijn zelfs parken waar je kunt wandelen of hardlopen.

Specific domains

Maar uiteindelijk heb ik voor de Radboud Universiteit gekozen omdat er veel focus ligt op het uitvoeren van onderzoek en vanwege de drie specifieke domeinen (kennisgebieden) in de bachelor Psychologie: ‘Brain & Cognition’, ‘Development & Mental Health’, en ‘Behaviour & Environment’.

Vanaf je tweede studiejaar kun je al kiezen welke vakken je wel of niet wilt volgen op basis van de drie domeinen. Zo volg je vakken waarin je echt interesse hebt en voer je onderzoek uit in het domein dat jou het meeste aanspreekt. Of je kiest voor vakken uit meerdere domeinen zoals ik heb gedaan.

‘Vanaf het 2e studiejaar kies je voor de vakken die jou echt interesseren’

Breed studieaanbod

Ik heb uiteindelijk gekozen voor het domein ‘Development & Mental Health’ in combinatie met ‘Brain & Cognition’. Door het brede studieaanbod van de Radboud Universiteit zijn mijn interesses alleen maar gegroeid. Ik begon met leren en educatie als main focus, maar nu zit het klinische gedeelte in mijn hart. Als ik klaar ben met mijn studie zou ik graag in een ziekenhuis willen werken, met patiënten die een psychische aandoening hebben

‘Sommige vakken zijn pittig en dan is het even doorbijten’

Veel verschillende vakken

Tijdens de bachelor Psychologie volg je allerlei vakken: van theorie tot praktijk tot statistieken. Sommige vakken, zoals statistiek in het derde jaar, zijn pittig en dan moet je even doorbijten. Maar er zijn ook vakken die je veel plezier geven; voor mij is dat het leren over neuropsychologie. Bij dit vak leer je hoe de functies van het brein invloed kunnen hebben op gedrag.

‘Hoe mensen denken en doen vind ik super interessant!’

Op naar mijn master GZ-psycholoog!

Ik vind mijn studie hartstikke leuk. Psychologie studeren is meer dan alleen het brein bestuderen en je kunt er veel meer mee worden dan alleen psycholoog. Ik rond deze jaar mijn bachelor af, en begin dan aan mijn master GZ-psycholoog (als ik de selectie haal).

‘De selectie voor de master is heel spannend!’

Pittige selectieprocedure

Je kunt niet zomaar een master gaan doen, daar gaat een heel traject aan vooraf. Ik moet vragenlijsten invullen, een motivatiebrief schrijven en mijn CV aanleveren.
Het gemiddelde cijfer van mijn bachelor-vakken telt ook mee.

Op basis daarvan wordt bepaald of ik uitgenodigd wordt voor de selectiegesprekken, ergens in mei. Begin juni ontvang ik dan bericht of ik wel of niet geselecteerd ben voor de master. Heel spannend dus!

Tips van Dominique:

  • Ben jij geïnteresseerd in het gedrag van mensen? Of vraag je je regelmatig af waarom mensen bepaalde dingen doen of juist laten? Dan is de studie Psychologie misschien iets voor jou! Kijk op https://www.ru.nl/opleidingen/bachelors/psychologie voor meer informatie.
  • Studeren in Nijmegen kan ik je van harte aanbevelen. Zeker als je net als ik van een van de kleine eilanden komt en niet meteen in een hele grote Nederlandse stad wilt gaan wonen. Nijmegen is een gezellige en bruisende studentenstad maar niet zo druk als bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam.

Alvast een kijkje nemen bij de Radboud Universiteit? Dat kan hier!

Meer weten over Dominique? Volg haar op Linkedin, Instagram en Facebook

Een beetje zoals thuis

Als je in Nijmegen gaat studeren sta je er niet alleen voor. Je kunt lid worden van twee communities die speciaal gericht zijn op Caribische jongeren: Han Huntu en Caring4u.

Han Huntu is een community van de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), maar studenten van de Radboud Universiteit kunnen ook lid worden. Han Huntu organiseert veel leuke activiteiten, zoals poetry nights, game nights en sportdagen. Meer weten? Volg HH op Insta!

Caring4u is de Caribische community van de Radboud Universiteit. Eens per maand doen de leden iets leuks met z’n allen. Vooral een bezoekje aan Taste of Home – een winkel in Nijmegen waar ook Arubaans eten wordt verkocht – is populair bij deze groep. Meer weten? Stuur een mail naar saampuntlive@gmail.com