Werken bij Philips met een studie Psychologie

Hallo allemaal. Mijn naam is Mandy (27). Ik ben opgegroeid op Curaçao en woon sinds 2012 in Nijmegen. In mijn eerste blog heb ik jullie verteld waarom ik psychologie ben gaan studeren en waarom in Nijmegen. Nu wil ik jullie laten zien dat je met de studie psychologie meer kunt doen dan het vervullen van de stereotypische rol van psycholoog. Je kunt bijvoorbeeld ook bij een bedrijf als Philips gaan werken, met jouw klinische kennis.

Gastblog 2 van Mandy Spaltman, april 2021

“Met psychologie kun je méér dan stereotype psycholoog worden”

Mijn academische achtergrond

Na de bacheloropleiding Psychologie, kiest het overgrote deel van de studenten voor een klinische masteropleiding. Ook ik heb een dergelijke opleiding gevolgd. Met zo’n master kom je meestal te werken in de geestelijke gezondheidszorg; dan diagnosticeer of behandel je dus mensen met verschillende soorten problematiek. Ik ben echter terechtgekomen bij Philips. Om te snappen hoe, is het belangrijk om te weten dat ik naast de klinische master ook een onderzoeksmaster (in Behavioral Science) heb gedaan. Zo heb ik naast kennis en vaardigheden op klinisch gebied ook geleerd hoe ik wetenschappelijk onderzoek moet uitvoeren. Deze combinatie is precies wat ik heb voor mijn huidige functie als Clinical Research Associate bij Philips.

“Werken voor een stabiel bedrijf is comfortabel ”

Waar ik werk

Philips is een groot bedrijf met veel verschillende afdelingen. Ik werk bij een venture genaamd ‘Digital Cognitive Diagnostics’. Zo’n venture kun je zien als een soort “small business” binnen het overkoepelende Philips. Digital Cognitive Diagnostics is begonnen als onderzoeksproject; traditionele en veelgebruikte neuropsychologische testen werden gedigitaliseerd. We gebruiken een iPad in plaats van papier om ze uit te voeren.

IntelliSpace Cognition

Testbatterij

Inmiddels hebben we ons medische product, genaamd ‘IntelliSpace Cognition’, gelanceerd voor voornamelijk neurologen in Amerika. Door onze neuropsychologische testbatterij uit te voeren, krijgen neurologen een rapport met daarin een gedetailleerd overzicht van de sterke en zwakke cognitieve kanten van een patiënt. Deze informatie kunnen ze vervolgens gebruiken om, samen met andere informatiebronnen, een diagnose te stellen. Op dit moment zijn we bezig met het uitbreiden van het product zodat het op steeds meer verschillende patiëntgroepen toepasbaar is.

“Ik denk na over testinstructies “

Wat ik doe

Als psycholoog en onderzoeker heb ik twee rollen. Ten eerste draag ik met mijn klinische kennis bij aan de betrouwbare en valide vertaling van de traditionele neuropsychologische testen naar die op ons digitale platform. Hiervoor denk ik bijvoorbeeld na over testinstructies en teststimuli. Dit gebeurt vooral in overleg met de product owner, het software-team en designers. Ook schrijf ik een gebruiksaanwijzing over de testen en hun uitkomstmaten in een begrijpelijke taal. Dat is belangrijk voor de gebruikers die zelf vaak geen neuropsychologische achtergrond hebben.

Ten tweede coördineer ik klinische onderzoeken. Bijvoorbeeld om normdata te verzamelen waar patiënten in de praktijk mee zullen worden vergeleken. Ik zet de studies op, verzorg ethische toestemming en ben in contact met eventuele (internationale) samenwerkingspartners. Ook overzie ik dat alle data correct en op tijd binnenkomen.

Werken bij een multinational

Philips is natuurlijk een groot, internationaal bedrijf, wat zowel voor- als nadelen heeft. Zo zijn er bij grote bedrijven vaak meer regeltjes waar je je aan moet houden in je werk en waar je dus van op de hoogte moet zijn. Dit kost wat tijd in het begin. Ook is het soms iets langer zoeken naar de informatie of de contactpersoon die je nodig hebt. Daarnaast is het mogelijk je wat klein en onzichtbaar te voelen. Zelf ervaar ik dat minder dan je zou verwachten. Mijn team bestaat maar uit ongeveer 25 mensen en staat redelijk los van het grote Philips als geheel. Dus ik heb mijn rol en plekje duidelijk weten te vinden!

Psychologie biedt zóveel meer!

Mijzelf ontwikkelen

Natuurlijk is het goed voor jouw CV om bij een groot bedrijf te werken. Mijn contract bij Philips geeft mij ook zekerheid in deze Coronatijd. Nog een voordeel; jezelf ontwikkelen is relatief makkelijk want er zijn zoveel takken waar je aan de slag kunt. Voor mij is het al met al dus een hele goede keuze geweest om bij Philips te komen werken.

Samenvattend: behalve als behandelend therapeut kun je met de studie psychologie ook aan de slag op andere vlakken. Denk aan human resources, consultancy, onderzoek of in innovatie, bij kleine of grote bedrijven.

Dus mocht jij je niet kunnen vinden in de rol van stereotype psycholoog met een patiënt op de bank, no sweat. Psychologie biedt zóveel meer!