Mandy Spaltman (27 jaar) komt uit Curaçao en woont in Nijmegen. Ze is neuropsycholoog en gedragswetenschapper. Mandy werkt als klinisch onderzoeker bij Philips in Eindhoven. Maak kennis met Mandy, met Nijmegen en met de studie psychologie.

Hallo beste jonge islanders. In deze eerste blog vertel ik jullie over mijn keuze om in Nijmegen te gaan wonen en om psychologie te gaan studeren, over de verschillende specialisaties binnen de psychologie en wat je daarmee kunt. Dit zal ik vooral doen aan de hand van mijn persoonlijke ervaring. Ik hoop jullie hiermee te kunnen overtuigen van hoe leuk psychologie en hoe leuk Nijmegen is.

Nijmegen: City Life Without the Chaos

Toen ik in 5VWO zat, organiseerde het Radulphus College een studiereis naar Nederland. We bezochten verschillende steden en universiteiten om zo een idee te krijgen van wat ons het meest zou aanspreken. Tijdens deze reis werd mij duidelijk dat ik niet in de Randstad wilde wonen. Nijmegen sprak mij wel meteen aan: Je hebt er alles wat je nodig hebt en er worden veel evenementen georganiseerd (zoek op YouTube bijvoorbeeld naar video’s van de jaarlijkse zomerfeesten), maar toch is het er niet zo chaotisch en druk als de meeste grote steden in het westen van het land.

Daarnaast heeft Nijmegen veel natuur: bossen, parken en zelfs een “strand”. Het is natuurlijk geen wit-zand-blauw-water Caribisch strand zoals wij gewend zijn, maar het is wel gezellig om er in de zomer te barbecueën en volleyballen met vrienden. Bovendien is het ook hier lang niet zo druk als op stranden zoals Scheveningen. Kortom: Nijmegen is awesome!

Nijmegen is awesome!

De studie Psychologie aan de Radboud Universiteit

In 2012 begon ik aan de bacheloropleiding Psychologie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. De bachelor is heel breed, want het onderwerp psychologie is heel breed en bevat veel verschillende specialisaties. Met de masteropleiding kun je specifieker en dieper op de onderwerpen die jou het meest aanspreken ingaan. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de masteropleidingen in Nijmegen en wat je ermee kunt.

Ik heb de master Gezondheidszorgpsychologie gedaan in combinatie met de research master behavioural science, omdat ik de klinische en wetenschappelijke kant allebei interessant vond. Tijdens mijn stage van Gezondheidszorgpsychologie heb ik me gericht op neuropsychologie. Dit is de hoek waarbij je vooral bezig bent met het uitvoeren van cognitieve tests om een beeld te krijgen van iemands sterke en zwakke kanten die kunnen helpen bij het diagnosticeren van bijvoorbeeld verstandelijke beperkingen, ADHD, autisme en dementie.

Is psychologie iets voor jou?

Persoonlijk wist ik al vroeg dat ik psychologie wilde gaan studeren. Ik vond mensen interessanter dan dieren, talen of wiskundige formules. Ik vond het interessant om te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen en hoe bepaalde ervaringen van vroeger je kunnen vormen als je ouder bent. Zodanig zelfs dat je een psychische stoornis kunt ontwikkelen. Het kan veel voldoening geven om deze mensen dan ook nog te helpen. Dit is waarom de meeste mensen psycholoog willen worden.

Zelf kwam ik erachter dat ik vooral de oorzaak-gevolg relaties wilde begrijpen en dat ik daar het meest enthousiast van word. Omdat je met psychologie zoveel verschillende richtingen op kunt, is het voor veel mensen een passende studie zolang je ons als mens maar interessant vindt om over te leren!

Wil je meer weten over psychologie studeren of studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen? Stuur mij een mailtje: mandy.spaltman@hotmail.com