Kimberly Angela
“Maastricht is super internationaal met een romantische vibe”
Kimberly Angela, Bonaire, September 2021.
Bon dia! Mijn naam is Kimberly Angela en ik ben een ‘Rubiano’, 28 jaar oud. Ik heb in Maastricht gestudeerd en nu woon en werk ik op Bonaire bij de zorginstelling Fundashon Mariadal.
In deze blog vertel ik jullie iets over mijzelf, mijn studie en mijn baan. Ter inspiratie eindig ik met wat tips.
In Maastricht heb ik mijn Bachelor Geneeskunde gedaan en een gedeelte van de Master Geneeskunde. Tijdens mijn Master heb ik bewust gekozen om een ander perspectief van zorg en gezondheid te zien, dus ben ik van opleiding veranderd naar ‘Governance and Leadership in European Public Health’.
Maastricht: Een oude stad met een internationale sfeer
Maastricht was voor mij de makkelijkste keuze voor een studiestad. Tijdens een College Fair op Aruba was Maastricht University aanwezig en ik vond de stijl van de opleiding direct anders en interessant. Bij Maastricht werken ze met ‘Probleem Gestuurd Onderwijs’, dit betekent leren op basis van casussen.
Toen ik de universiteit online zocht en de stad zelf was ik direct in. Daarom heb ik ook 8 jaar in Maasi gewoond, zoals de stad liefkozend wordt genoemd.
Maastricht is super internationaal en dat voel je
ook als je in de stad loopt. Het is een oude stad met een romantische vibe. Het ligt dichtbij Duitsland en België en daar kun je makkelijk naar toe reizen. In een halfuurtje ben je al over de grens!
Geneeskunde
Als kind had ik veel interesse in de human body
en wilde ik graag meer leren. Dus daarom heb ik gekozen voor natuurwetenschappen en biologie als pakket. Geneeskunde studeren was het doel en dat lukte mij ook gelukt via centrale selectie (loting).
De bachelor is vooral gefocust op theorie en communicatievaardigheden. Tijdens de master begon ik direct met coschappen lopen op verschillende afdelingen. Dit was voor mij best moeilijk, maar met structuur is het te doen. Ik was blij toen ik naar Colombia kon gaan voor een buitenlands coschap; ik voelde mij direct dichter bij huis.
European Public Health
Mijn master Geneeskunde heb ik niet afgerond omdat ik graag iets anders wilde doen, namelijk, European Public Health. Dit is een brede master met verschillende aspecten van gezondheid en zorg. Tijdens deze studie kreeg ik meer inzicht in het politieke aspect van zorg. Bijvoorbeeld hoe je via theorie en onderzoek kan lobbyen voor meer beleid voor publieke gezondheid. Of hoe je met politici kan communiceren om de gezondheidszorg te verbeteren.
Je leert ook over de Europese Unie en de rol van de EU in publieke gezondheid; over implementatie van beleid; leiderschap tools, onderzoeksmethodes, rechten en communicatie. Deze kennis is waardevol voor ons als young professionals om terug te brengen naar de eilanden. Wat zijn bijvoorbeeld de rechten van onze eilanden als het gaat om steun vanuit de EU?
Beide studies zijn voor mij waardevol, als ik kijk naar mijn huidige baan in het ziekenhuis hier in Bonaire.
Ik heb ervaring en kennis van hoe het in de kliniek gaat èn van verbetering in de kwaliteit van zorg. Nu werk ik in het ziekenhuis binnen de afdeling Kwaliteit en Veiligheid. Ik houd mij bijvoorbeeld bezig met prestatie indicatoren om de kwaliteit van zorg binnen het ziekenhuis te meten. Ik overleg hierbij vaak met mijn collega’s van de verpleegafdeling en met medici. Dan komt mijn medische kennis goed van pas.
Advies aan Caribische studenten
Ik had echt een goeie ervaring in Nederland als student, vooral in de internationale sfeer van Maastricht. Mijn advies is om jouw omgeving te verkennen en in organisaties mee te doen, zoals een studie- of sportvereniging. In Maastricht zijn er minder Caribische studenten in vergelijking met de Randstad, maar de vrienden die ik heb gemaakt tijdens mijn studiejaren zijn wel lifelong friends.
Het durven buiten je comfortzone te gaan is hierbij key.
Heb je vragen over Geneeskunde, European Public Health of Maastricht? Stuur mij een mail of zoek mij op FB. Ik help jou graag verder!
Email: kimberly.angela29@gmail.com