‘Mens en Techniek biedt the best of both worlds’
Gastblog door Ruiz Herrenberg,
student Mens en Techniek en bestuurslid DCA
student Mens en Techniek en bestuurslid DCA
RuizHerrenberg
Bon dia, ik ben Ruiz Herrenberg (22) en ik zit nu in mijn derde jaar van de studie Mens en Techniek met als specialisatie Gezondheidszorg Technologie op de Hogeschool Rotterdam. Naast mijn studie heb ik een bestuursfunctie als secretaris van de Dutch Caribbean Association Rotterdam (DCA), een actieve studentenvereniging voor Caribische studenten.
In deze blog vertel ik over mijn studie en waarom ik ervoor gekozen heb.
Roots
Ik ben geboren in Amerika en opgegroeid in Nederland en Suriname, maar ik heb ook 3 jaar op Bonaire en 3 jaar op Curaçao gewoond. Ik ben opgegroeid in Nederland, Suriname, Bonaire en Curaçao! Ik heb kunnen genieten van de warmte van zowel Suriname als de eilanden die ik allemaal mijn thuis kan noemen.
‘Fysiotherapie was toch niet de juiste
keuze voor mij’
keuze voor mij’
Eerste studiekeuze
Na het behalen van mijn middelbareschooldiploma heb ik een jaar Fysiotherapie gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht omdat ik altijd al sportfysiotherapeut wilde worden. Tijdens dit eerste studiejaar verdiepte ik mezelf beter in mijn toekomstplannen en kwam ik erachter dat Fysiotherapie niet de juiste keuze was voor mij.
De medische wereld heeft mij altijd aangetrokken en ik was vastberaden om in deze wereld te blijven. Innovatie en techniek spreken mij ook heel erg aan, dus ben ik me gaan oriënteren op studies in die richting.
‘Mens en Techniek is een moderne en praktijkgerichte studie’
Mens en Techniek
Het werd Mens en Techniek, een studie die mij the best of both worlds biedt. Deze HBO-studie is in verschillende Nederlandse steden te vinden, maar ik koos voor Rotterdam omdat de meerderheid van mijn vrienden er wonen. Het is voor mij belangrijk om mijn sociale leven te kunnen combineren met mijn studie.
‘Ik koos voor Rotterdam zodat ik mijn sociale leven kon combineren met mijn studie’
Projectgroepen
De studie is modern en nog in ontwikkeling. Je wordt echt opgeleid door middel van beroepsbekwaamheid en praktijkgerichte vraagstukken. Met een combinatie van vakken, zoals: elektrotechniek, anatomie, gezondheidsrecht en biologie. Gedurende de studie werk je vooral in projectgroepen, waarbij je beroepsproducten moet opleveren die nauw aansluiten bij de huidige situatie en praktijk.
Stage Erasmus MC
Ik doe op dit moment mijn derdejaars stage op de afdeling Neurowetenschappen in het Erasmus Medisch Centrum. Mijn stageopdracht is het opstellen van een adviesrapport over het ontwikkelen van een nieuw diagnoseapparaat voor hersen- en longpatiënten. Volgend jaar ga ik de minor Beyond Borders volgen en een half jaar in het buitenland studeren.
‘Als afgestudeerd zorgingenieur kun je
veel kanten op’
veel kanten op’
Zorgingenieur
Als je de studie Mens en Techniek hebt afgerond heb je de titel zorgingenieur en kun je aan de slag in het ziekenhuis als medisch technicus of binnen een bedrijf als adviseur. De kansen en richtingen waar je op kan gaan met deze studie zijn heel divers. Je kan je specialiseren tot interventietechnicus of een masterstudie als Gezondheidswetenschappen of Biomedical Technology and Biology aan de universiteit volgen.
Toekomstplannen
Op dit moment ben ik me nog aan het oriënteren
op de verschillende mogelijkheden, maar na het behalen van mijn bachelor denk ik toch de master Health Care Management aan de Erasmus Universiteit te gaan volgen.
‘Je studententijd is een nieuwe fase waarin je jezelf beter leert kennen’
TIPS VAN RUIZ:
- Verandering is normaal. Aan het begin van je studententijd begint een nieuwe fase en ontwikkeling van jezelf. Je leert jezelf kennen, waardoor jouw toekomstvisie ook verandert. Laat je in deze mooie periode leiden door jouw interesses en probeer niet te veel beïnvloed te raken door de verwachtingen van de buitenwereld. Het kiezen van een studie is een spannend moment in je leven en het hoeft niet in een keer raak te zijn.
- Ga (online) proefstuderen, volg (online) open dagen en probeer in gesprek te gaan met studenten. Hierdoor kan je een beter beeld krijgen van de studie en jouw mogelijkheden. Check hiervoor de websites van de hogescholen.
DCA
DCA is een studentenvereniging voor iedereen die affiniteit met of interesse heeft in de eilanden van het Caribisch Koninkrijk. Als secretaris werk ik nauw samen met de andere bestuursleden, zorg ik voor de notulen en structuur van alle documenten en houd ik mij bezig met interne en externe communicatie van DCA, zoals het versturen van verschillende mails naar onze leden en het reageren op vragen en verzoeken die gedaan worden door zowel leden als bedrijven. Door in een vereniging als DCA – die zich inzet voor de sociale en professionele ontwikkeling van de studenten – te zitten heb ik de kans gekregen om een bijdrage te leveren aan de Community en de eilanden. Ook heeft het mij de kans gegeven om waardevolle ervaringen en leermomenten mee te maken en connecties te maken die mij zeker vooruit gaan helpen in mijn dagelijkse- en professionele omgeving.