Amsterdam, de mooiste stad van Nederland

Gastblog door Christopher Willemse, student Biologie in Amsterdam. Foto’s van fotograaf Tiffany Sibilo.

Voor mij was de keuze om te wonen en studeren in Amsterdam heel makkelijk. Ik kom uit het kleine Curaçao waar het rustig en laid back is, maar ik wilde juist een verandering voor mijn studentenjaren. Dynamisch, groot, druk en populair is wat ik opzocht; ik wilde deel uitmaken van een belangrijke stad waar ik trots op kon zijn, dus is het niet gek dat ik uitkwam op Amsterdam. Bovendien hebben mijn ouders ook gestudeerd in Amsterdam en speelde het aspect van in hun voetsporen willen treden ook mee. Juist als Caribische student is het belangrijk nieuwe dingen te ervaren en hier ook open voor te staan.

Wonen

De Nederlandse cultuur is heel anders, maar Amsterdam is zo groot en divers dat er voor iedereen wel een plekje is. Het uitgaansleven is in Amsterdam ook een hoogstandje, je hebt grote clubs, maar misschien wat ik nog wel leuker vind, ook allerlei cafés en kleinere uitgaansgelegenheden. Hoewel Amsterdam, in mijn opinie, de mooiste stad van Nederland is, kost het je wel wat. De geruchten zijn waar: de vraag naar kamers is hoog, terwijl het aanbod laag is, waardoor de prijzen al snel boven gemiddeld liggen. Dit hoge prijskaartje schrikt snel af, waardoor Caribische studenten vaak voor andere steden kiezen waar de prijzen beter zijn.

Buiten het centrum

Ik heb met twee andere studenten een appartementje gevonden. We hebben elk een klein kamertje (8m2) met een leuke huiskamer, kleine keuken, douche en wc. De huurprijs wordt gedeeld door drie, wat het voor ons voordelig maakt. In Amsterdam geldt over het algemeen dat hoe centraler je woont hoe hoger de huurprijs is, daarom zijn de buurten buiten het centrum op het moment heel populair, ook voor studenten. Ik ken verschillende studenten die met voorrangsregelingen via hun universiteit of hogeschool een kamer of studio hebben gevonden in wijken zoals Nieuw-West, Diemen, Osdorp en Slotervaart.

Universiteiten

Toch zijn er tot mijn verrassing in 2020 veel Caribische studenten gaan studeren in Amsterdam. In Amsterdam heb je twee universiteiten, de UvA en de VU. De UvA is een grote universiteit met verschillende campussen verspreid door de binnenstad, terwijl de VU iets kleiner is met één campus net buiten de stad. Ik studeer aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) of met een modernere klank The Faculty of Science. Deze faculteit hoort bij de campus Amsterdam Science Park en ligt in het oosten van Amsterdam. Het Amsterdam Science Park is één van de grootste onderzoekscentra in Europa en naast de UvA zitten er ook allerlei bedrijven die erg onderzoek gericht zijn, zoals Nikhef, Amolf en CWI. Je kan je dus voorstellen dat ik me op het Science Park omringd voel met de toekomst en innovatie. Ik voel me er als een vis in het water.

Fiets

Ik woon zelf in het centrum van de stad in Oud-West en fiets het liefst naar de campus, maar als het regent neem ik het OV. Ik doe er 25 minuten over om te fietsen naar de campus, waar ik heel erg aan moest wennen, omdat ik op Curaçao nauwelijks fietste. Alle Nederlandse medestudenten vonden het heel grappig dat ik 25 minuten fietsen lang vond, maar na een tijdje wende ik wel aan deze afstand en ging het me beter af.