‘Het open spreekuur werkt ook preventief’

Interview met Cassandra Labasti-Schmidt,
(senior) sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij Mental Health Caribbean, vestiging Saba

CassandraLabasti-Schmidt

De Arubaanse Cassandra Labasti-Schmidt (52) heeft een unieke werkplek. Ze werkt als (senior) sociaal-psychiatrisch verpleegkundige voor Mental Health Caribbean (MHC) op het prachtige Saba. Inmiddels is ze twee jaar op het eiland en staat ze er bekend als ‘the mental health nurse’ of ‘the Aruban lady’.

Hoe is het om op zo’n klein eiland waar iedereen elkaar kent in de GGZ te werken?

“Je moet stevig in je schoenen staan en een balans vinden tussen betrokken zijn en afstand bewaren. Vertrouwen opbouwen in de gemeenschap is het allerbelangrijkste.”

Challenge

Cassandra werkt al 35 jaar in de GGZ. Haar loopbaan begon in Nederland en werd vervolgd op Aruba, waar ze 19 jaar onder andere bij de psychiatrische instelling PAAZ (later Respaldo) werkte. Ze houdt van haar vak en gaat graag nieuwe uitdagingen aan. Zo ook toen haar huidige baan in beeld kwam:

“Natuurlijk moest ik ‘even’ nadenken over de stap om op Saba te gaan wonen en werken. Tegelijkertijd triggerde de vacature iets in mij. I love a challenge!”

24/7 op het eiland

Het team van MHC voor Saba bestaat uit 5 personen. Cassandra is het enige teamlid dat 24/7 op het eiland aanwezig is. Haar collega’s – psychiater, psycholoog, maatschappelijke werker/casemanager kind & jeugd en eilandmanager – worden vanaf St. Maarten, St. Eustatius en Nederland volgens afspraak ingevlogen.

Zelfstandig werken

Haar werkdagen zijn soms druk maar vooral afwisselend. Ze bezoekt onder andere cliënten thuis, doet intakes, houdt spreekuur, voert overleg met het team en ketenpartners, doet observaties en alle rapportages. Al met al is zij het aanspreekpunt van MHC op het eiland. Ook is Cassandra 24/7 on call voor het ziekenhuis en de politie, wat betekent dat ze ‘s avonds of ‘s nachts weleens op pad moet voor crisissituaties. “Dat hoort erbij in deze functie. Verder kan ik mijn dagen en werk zelfstandig invullen, wat erg belangrijk is voor mij.”

Open spreekuur

Op vrijdag is er een open spreekuur. De inwoners van Saba kunnen dan zonder afspraak of verwijsbrief binnenstappen voor een gesprek en/of advies. Cassandra merkt dat de drempel om hulp te vragen hierdoor lager ligt. Men hoeft niet eerst naar de huisarts voor een verwijsbrief of te bellen voor een afspraak. Ze heeft het vertrouwen van de Sabanen en er wordt goed gebruikgemaakt van het open spreekuur.

Vroege signalering

De hulpvraag kan bijvoorbeeld gaan over problemen met slapen, relaties of op het werk, stress of verslaving. Een luisterend oor en Cassandra’s tips om het probleem aan te pakken zijn soms al genoeg. Bij andere psychiatrische problematiek zal behandeling plaatsvinden en zo nodig kan ze in een vroeg stadium doorverwijzen. Zo werkt het open spreekuur ook preventief.

Heb je vragen aan Cassandra? Stuur haar een berichtje op LinkedIn of Facebook

Benieuwd naar Cassandra’s prachtige leef en werkomgeving? Bekijk hieronder de foto’s!