‘Er is een groot tekort aan huisartsen op het eiland’

Gastblog door Abigaël Bouwman,
huisarts

AbigaëlBouwman

Bon bini bij mijn tweede CARE blog!

Ik vertel jullie graag meer over wie ik ben, waarom ik gepassioneerd ben over mijn vak als huisarts en hoe ik mijn zes weken als waarnemer in Bonaire heb ervaren.

Ik ben net terug uit Bonaire en ik ben er vol van!

Wie ben ik

Ik ben Abigaël Bouwman, huisarts, 35 jaar en ik woon in Den Haag met mijn partner Pim.

Mijn vader is Nederlands, mijn moeder Arubaanse, zelf ben ik in Nederland geboren en opgegroeid.

Specialisatie huisartsgeneeskunde

Om huisarts te worden moet je natuurlijk Geneeskunde studeren en dat heb ik in Groningen gedaan.

Daarna heb ik de specialisatie huisartsgeneeskunde gedaan. Die heb ik onlangs afgerond en nu werk ik als waarnemend huisarts in verschillende praktijken in en rond Den Haag. Dat bevalt mij goed; er is méér dan genoeg werk!

AMA

Ook ben ik actief in het bestuur van AMA. Wij zetten ons in om meer Caribische zorgprofessional terug te krijgen naar de eilanden.

 

Bonaire

Terug naar Bonaire, waar ik dus zes weken heb waargenomen als huisarts. Dat deed ik bij Medical Center Cross Road Bonaire (MCCR), met zo’n 5000 patiënten de één na grootste huisartsenpraktijk van het eiland.

Er zijn twee vaste huisartsen en ik werkte er vier dagen per week van 8 tot 17 uur. Ik draaide spreekuur afgewisseld met ingrepen doen; denk aan een plekje op de huid wegsnijden of een spiraaltje in de arm plaatsen.

Vriendelijke patiënten

Wat mij meteen opviel is hoe vriendelijk en gemoedelijk de Bonairiaanse patiënt is. De betrokkenheid en aandacht van de patiënt zorgt voor een open en vertrouwelijke sfeer.

De patiënten hier zijn toegankelijk voor mij als arts en dat geeft mij echt werkplezier. Dat is iets anders dan de patiënt in Nederland die soms zo zelfverzekerd mijn spreekkamer binnenkomt.

Bredere blik

Deze ervaring in Bonaire heeft mijn blik als arts verbreed. Je wordt geconfronteerd met unieke medische vraagstukken die je dwingen om flexibel en creatief te denken. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaat met euthanasie dat wettelijk wel is toegestaan maar heel gevoelig ligt in het religieuze Bonaire.

‘Papiaments spreken is belangrijk om de juiste informatie te geven, maar ook om vertrouwen te krijgen’

Papiaments

Patiënten waarderen het enorm om Papiaments te kunnen spreken met de dokter. Papiaments spreken helpt, maar ook Spaans spreken is heel welkom op Bonaire.

Laatst zei een patiënt lachend dat ze er tegenop zag om met een ‘makamba’ arts te moeten spreken toen ik haar uit de wachtkamer binnenriep en zij mij zuchtend tegemoet liep. Toen ze merkte dat ze gewoon Papiaments kon spreken, was het ijs gebroken en hadden we uiteindelijk een heel goed gesprek. Ze zei zelfs dat ze het nu zonde vond dat ik weer weg ging.

Vertrouwensband

Het is belangrijk dat je de taal spreekt om medische informatie te verduidelijken maar vooral om een vertrouwensband op te bouwen, en dat heb ik ook zo ervaren. Een grapje maken of een opmerking plaatsen in je eigen taal helpt om de spanning van een consult te verminderen.

‘De bevolking van Bonaire groeit hard; er zijn dringend meer huisartsen en doktersassistenten nodig’

Tekort aan huisartsen

Bonaire zelf is een prachtig, rustig eiland met een zeer ontspannen sfeer. Maar er is een groot tekort aan huisartsen.

Het inwoneraantal is in 20 jaar tijd verdubbeld met name door de immigratie vanuit de Caribische regio en Nederland. Met deze bevolkingsgroei en de vergrijzing zal ook de zorgcapaciteit meegroeien; er zijn dus dringend meer huisartsen en doktersassistenten nodig.

Weerzien met collega huisarts Rasheendra

Ik vond het erg leuk om collega huisarts en eilandskind Rasheendra Polonia weer eens te kunnen spreken. Rasheendra heeft het ontzettend naar haar zin op haar werkplek en in haar leven op Bonaire. Ze schreef eerder een blog voor CARE over haar ervaringen.

Ik zag een gedreven huisarts met een duidelijke visie en passie voor haar vak. Een harde werker en een trotse aanwinst voor het vakgebied en het eiland!

Toekomst

Er wordt op het eiland hard gewerkt aan toekomstgerichte oplossingen. Bijvoorbeeld een pilot met digitale eerstelijnszorg: de huisarts doet consult via een speciaal ingerichte app. Zo kan een patiënt vanaf thuis zijn of haar zorgvragen stellen. Denk aan een recept voor anticonceptie dat iemand liever niet in de praktijk bespreekt maar veilig in de app-omgeving kan regelen. Of een foto van een plekje sturen zodat de huisarts ernaar kijkt.

‘Als huisarts sta je heel dichtbij de maatschappij’

Oproep

Natuurlijk eindig ik met een dringende oproep: word huisarts! Waarom? Omdat je heel dichtbij de maatschappij staat. Op een werkdag bel ik met scholen, overleg ik met familie van een patiënt, ben ik vaak een centrale spil. Bovendien kun je ook praktisch bezig zijn; af en toe lekker snijden!

Veerkracht

Je moet wel veerkrachtig zijn en positief in het leven staan als huisarts. Ik praat met collega’s of vrienden na over een werkdag, dat is belangrijk.

Als tip voor als je wilt waarnemen: ga netwerken en durf gewoon andere huisartsen aan te spreken. Bied jezelf aan. Dat kan ook een keer tijdens je vakantie op één van de eilanden.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt voor het mooie huisartsen vak en voor Bonaire!

Meer weten over mijn werk en waarnemen op de eilanden? Lees dan hier mijn eerste blog over tijdelijk werken als huisarts op Curaçao.

Wil je met mij in contact komen? Dat kan! Check mijn socials: Linkedin, Instagram en Facebook.

AMA Congres – 23 november 2024

Of kom naar het jaarlijkse AMA congres, het Caribbean Health Symposium in Rotterdam op zaterdag 23 november 2024. Daar zul je mij vinden maar ook een heleboel andere zorgprofessionals uit de Caribische regio of mensen met speciale interesse voor de Caribische gezondheidszorg.

Het symposium gaat dit jaar over seksuele en reproductieve gezondheid vanuit een Caribisch perspectief en is zelfs geaccrediteerd!
Informatie en registratie voor het symposium: https://www.ama-mediko.com/chs